Help, ik piep!

Onlangs is het de “Week van het oorsuizen” geweest. Die is nu voorbij, maar dat betekent niet dat het oorsuizen daarmee verdwijnt. Vandaar mijn artikel. Ik wil het nog even onder de aandacht brengen.

Trouwe lezers zullen intussen wel weten dat ik ook eigenaar ben van een “koppel” oorsuizen. Aan elk oor een toontje. Ze willen namelijk niet onderdanig zijn aan elkaar, begrijp je… Ik probeer deze toontjes niet al te veel aandacht te geven, anders gaan ze namelijk nog meer irriteren. Ik vergelijk het soms met een jong kind dat weent omdat het een snoepje wil. Zegt de mama elke keer: “Nee, je krijgt geen snoep.” dan gaat dat kind alsmaar door. Waarom? Wel, het krijgt namelijk aandacht van de mama en dat is wat het wil. Negeert de mama eventjes het geroep om een snoep dan waait het meestal vanzelf over. Oorsuizen gaat, normaal gezien niet zomaar overwaaien, maar er geen aandacht aan besteden, kan wel helpen om het naar de achtergrond te verdringen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, denk je nu misschien. Ik weet het. Ik weet het. Maar probeer het toch maar eens.
Omdat ik hen niet de kans wil geven verder uit te breiden, ga ik nooit op stap naar een plek met veel geluid zonder mijn oordoppen op zak. Ik schaam me er helemaal niet om. Integendeel, mensen die er geen in hebben en ook nog eens met hun oor aan een box kleven, krijgen van mij een afkeurende blik. Waarom je oren zoveel leed aandoen?
Mijn doel is om jou hier en nu duidelijk te maken waarom je zorgzaam met je oren moet omgaan.

Gehoorverlies en oorsuizen

Gehoorverlies en oorsuizen (tinnitus) kunnen samengaan, maar dat is niet altijd het geval. Tinnitus kan een serieuze waarschuwing zijn van je binnenoor: “Pas op, dit komt hier niet goed. Ik raak beschadigd” Bij verdere beschadiging kan je op bepaalde frequenties slechthorend worden of – in extreme gevallen – zelfs doof voor die frequenties. Uiteindelijk kan er zelfs Hyperacussis ontstaan. Dit betekent dat het kleinste geluid je al te luid in de oren klinkt. 

In het voorbeeld hierboven gaat het om een lawaaitrauma – schade door geluidsoverlast. Het kan natuurlijk ook omgekeerd: eerst gehoorverlies en daarna pas tinnitus. Hiermee kom ik ook meteen tot mijn volgende puntje: jammer genoeg kan je oorsuizen niet altijd voorkomen. Oorsuizen kan namelijk heel wat andere oorzaken hebben. Veelal wordt de oorzaak niet gevonden en “moet je er maar mee leren leven”. Dat klinkt hard. Gelukkig is het de laatste tijd een veelbesproken onderwerp en zijn er reeds verschillende therapieën en hulpmiddelen verschenen om het suizen te verzachten.
 
Enkele oorzaken van tinnitus:
 
– De ziekte van Menière
– beschadiging aan de gehoorzenuw door bv. een acousticus neurinoom of brughoektumor (goedaardig gezwel)
– Lawaaitrauma
– Hyperventilatie
– Depressie
– Bepaalde geneesmiddelen
– Hoge bloeddruk

En spijtig om te vermelden: eigenlijk kan ik nog heel lang doorgaan met oorzaken opsommen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat artsen vaak de precieze oorzaak niet vinden. Die oorzaak is er natuurlijk altijd wel, want tinnitus op zich is geen ziekte, het is een symptoom. Nu wil ik je natuurlijk niet bang maken. Ik wil je enkel maar waarschuwen voor een lawaaitrauma.

Wanneer wordt het nu te luid voor je oren?

Goede vraag. Het hangt van verschillende factoren af. Eerst en vooral hangt het natuurlijk af van het geluidsniveau. Dat wordt uitgedrukt in Decibel (dB). De andere uitleg bespaar ik je, maar de gulden regel is: alles vanaf 75 dB kan schadelijk voor je zijn. 75 dB kan je ongeveer vergelijken met het geluid van een haardroger. Niet dat je nu in geen geval nog je haren mag drogen. Dat zeker niet. Een geluid van 75 dB is enkel schadelijk wanneer je er uren aan een stuk in vertoeft. Dan kan het hinderlijk beginnen worden. Geluiden vanaf 90 dB hebben dan weer geen uren nodig om beschadiging aan te richten. 120 dB is al helemaal uit den boze.

De tweede factor waar het van afhangt, is de gevoeligheid van je oren. Sommige mensen zullen heel snel schade ervaren, anderen niet. Hoe kan je dat weten? Wel, als je al een aantal keer met een pieptoon je bed bent ingekropen na een fuif is dat een teken dat het niet goed zit. Stop dan a.u.b. de volgende keer doppen in je oren! Word je altijd gewaarschuwd met voorbijgaand oorsuizen? Neen! Dus soms weet je zelfs helemaal niet of jij nu net diegene bent met gevoelige oortjes. Oordoppen dragen is de boodschap!

Het plotselinge optreden van een hard lawaai (zoals een bommetje of vuurwerk) is ook zeer risicovol. Probeer hier dan ook van uit de buurt te blijven.

Een laatste factor is de frequentie (toonhoogte) van het geluid. Hoe hoger een geluid zou zijn hoe schadelijker. De fysische uitleg laat ik ook hier achterwege.

Ik hoop dat ik jullie hiermee het belang van het dragen van oordoppen duidelijk gemaakt heb. O en de bron van al deze informatie is mijn hoofd. Ik heb hiervoor geen andere websites of boeken gebruikt. Opmerkingen zijn dan ook altijd welkom.

Draag jij oordoppen bij het uitgaan?

(Visited 126 times, 1 visits today)

Céline

Ik ben Céline, 21 jaar en logopediste. Op celineschrijft.be verschijnen voornamelijk reviews van beautyproducten en boeken, maar ook een lifestyle artikel komt aan bod!

4 Comments

  1. Goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik ben zelf ook 19 en heb helaas sinds twee maanden ook oorsuizen (‘oor’zaak onbekend) .Ik houd zelf ook heel erg van lezen maar dat suizen maakt het een stuk lastiger. :/

  2. O jee, veel sterkte! Ik hoop dat je kan “wennen” aan dat voortdurende gesuis. De radio op een zacht volume kan helpen tijdens het lezen.

Comments are closed.