Recensie: Nijntje oefent korte woordjes (+oefenkaartjes) *****

 

Nijntje oefent is een reeks waarin het eerste deel reeds verschenen is. Nijntje oefent korte woordjes bestaat uit een boek en een doosje met oefenkaartjes. Beide zijn bedoeld om de passieve of actieve woordenschat van kleuters te stimuleren.

Toen ik beide in mijn brievenbus vond, was ik meteen heel enthousiast. Vooral de kaartjes vind ik heel erg leuk. Ze zijn kleurrijk en sluiten perfect aan bij de leefwereld van jonge kinderen. De kaartjes, maar ook het boek, kunnen zowel thuis als in de logopediepraktijk gebruikt worden. Naast het aanleren van passieve en actieve woordenschat kan je deze kaartjes ook gebruiken voor bv. articulatietherapie bij kleuters. Zij vinden het namelijk heel leuk om een woord uit te spreken waar de afbeelding van te zien is. Wel even goed opletten dat je de juiste klank hebt natuurlijk. In plaats van het louter aanbieden, kan je de kaartjes ook in spelvorm gebruiken. Ik denk maar aan: gooien met een dobbelsteen, op een vakje komen en een kaartje trekken?
De kaarten zijn van stevig karton gemaakt en kunnen wel tegen een stootje wat ik ook weer een pluspunt vind. Ditzelfde geldt ook voor het boek: dikke kartonnen pagina’s.
Het boek en ook de kaartjes bevatten verschillende thema’s zoals binnen, buiten, kledij, dieren, … In het boek beperkt dit zich wel tot vier prentjes per thema wat net iets te weinig is wanneer je per thema wil werken. Het boek mocht dus wat mij betreft iets dikker zijn, maar dat is ook de enige opmerking die ik heb.
Omdat het hier eenlettergrepige woorden betreffen, kan je hiermee bij kleuters uit de derde kleuterklas ook de auditieve analyse van woorden in klanken oefenen d.m.v. het klappen van de woorden wanneer ze het prentje zien.
Heel veel mogelijkheden dus met dit boek en de bijbehorende oefenkaartjes. Zeker een aanrader, ook voor ouders met jonge kinderen!
Tip: in augustus 2015 verschijnen er nog twee delen in deze reeks: Nijntje oefent woorden en Nijntje oefent moeilijke woorden met respectievelijk tweelettergrepen en drie- of meerlettergrepige woorden.
Beoordeling: *****
Illustraties: Dick Bruna
Uitgever: Mercis Publishing
Prijs boek: € 7,50
Prijs oefenkaartjes (70): € 19,95
Met dank aan Mercis Publishing voor het toesturen van een recensie-exemplaar.
(Visited 482 times, 1 visits today)

Céline

Ik ben Céline, 21 jaar en logopediste. Op celineschrijft.be verschijnen voornamelijk reviews van beautyproducten en boeken, maar ook een lifestyle artikel komt aan bod!