Recensie Leren lezen met Nana van het Roversbos ****

Onlangs recenseerde ik het prentenboek “Nana van het Roversbos”. Dit was een heel erg mooi vormgegeven boek voor kleuters. “Leren lezen met Nana van het Roversbos” gaat een stapje verder, namelijk naar het leren lezen. Ik was dus erg benieuwd naar dit boek.

Het boek heeft hetzelfde formaat als het prentenboek voor kleuters, maar is veel dikker. Het gaat opnieuw over Nana en haar tante Dora. Deze keer belanden ze in het bos wanneer ze op tocht zijn met een kar en er plots een helse storm over het land trekt. Ze snellen naar het bos om er te schuilen en ontmoeten de drie rovers. Deze zijn helemaal niet zo eng als er eruit zien. Ze jagen namelijk de jagers weg die dieren willen doden en doen dus fantastisch werk! Nana en haar tante Dora beleven helse avonturen met de rovers en de dieren in het bos. Wanneer plots het nest van een mus weggeblazen wordt door de wind steken ze met z’n allen de handen in elkaar om het terug te vinden.

Wat er zo bijzonder is aan dit boek, is dat het voor verschillende niveaus te lezen is. Er zijn vier moeilijkheidsgraden toegevoegd: van heel makkelijk naar moeilijker. Het makkelijkste niveau komt ongeveer overeen met midden eerste leerjaar (AVI-M3), het moeilijkste met eind tweede leerjaar/midden derde leerjaar (AVI-E4/AVI-M5). Bij de tekst staat telkens aangegeven om welke moeilijkheidsgraad het gaat. Ik moet wel zeggen dat ik bv. bij de makkelijkste graad ook wel moeilijke woorden tegenkwam zoals “‘s morgens en ‘s avonds”. Kinderen met een leesniveau midden eerste leerjaar zouden dit nog niet kunnen lezen.

Wat er dan weer heel leuk en leerrijk is, zijn de verschillende opdrachten die zijn opgenomen. Zo wordt er bv. gevraagd welke woorden rijmen en in welke woorden een k, h of b te zien is waarbij kinderen deze letter dus visueel moeten identificeren in woorden op zinsniveau. Soms wordt er ook een betekenis van een woord gevraagd of een synoniem.

Je kan ook je kind samen laten lezen met een kind dat een hoger leesniveau heeft, aangezien de tekst zo is ingedeeld dat bv. de ene alinea het makkelijkste niveau is en de andere een niveau hoger. Dit kan zeer stimulerend werken voor kinderen.

De enige opmerking die ik heb, is dat kinderen die makkelijk afgeleid geraken tijdens het lezen van de tekst naar de opdrachten zouden springen om vervolgens de tekst achterwege te laten. Het is m.a.w. soms een beetje druk qua opdrachten op de pagina’s.

Ik zal dit boek voornamelijk gebruiken om te lezen, maar hierbij zal ik wel de stukjes uitkiezen waarvan ik zeker ben dat er geen te moeilijke woorden in zitten. De extra opdrachten die erin verwerkt zitten, kunnen ook wel interessant zijn afhankelijk van wat je ermee wil bereiken natuurlijk.

Zeker een aanrader!

Beoordeling: ****

Auteur: Ann Lootens en Linde Faas
Uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044817430
Prijs: € 19,95

Met dank aan uitgeverij Clavis voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

(Visited 197 times, 2 visits today)

Céline

Ik ben Céline, 21 jaar en logopediste. Op celineschrijft.be verschijnen voornamelijk reviews van beautyproducten en boeken, maar ook een lifestyle artikel komt aan bod!

One Comment

 1. “Ik vind het heel mooi
  En ik vind het heel fijn te leren lezen
  En ik vind het en super super de leuk boekje.
  Ik vind dat je heel goed kan schrijven. Vond het beetje spannend.
  Ik vind de tekeningen heel mooi.
  Ik vind het een beetje raar dat gus op een vos lijkt, maar het is toch een poes”

  Samen met mijn dochter het boek gelezen, zij is net beginnend. Voornamelijk veel zelf voorgelezen en samen de opdrachten gedaan. Ben verbaasd hoe snel ze het begreep.
  Ook de opbouw van makkelijk naar moeilijk en het gebruik van de gekleurde stippen snapte zij, hierdoor had ze houvast aan wat ze zelf kon en wat ik zou doen. Verassend dat ze ze het erg leuk vond dat in het laatste gedeelte van het boek de moeilijkheid weer bij geel begon.
  Hoop dat je meer boeken in deze vorm uit brengt.

Comments are closed.