Suske en Wiske: magnetisch oefenboek ik leer lezen

Kinderen moeten leren lezen als leuk ervaren. Woordenrijtjes zijn vaak niet speels genoeg voor een kind uit het eerste leerjaar. Vandaar dat ik continu op zoek ben naar aantrekkelijk materiaal. Zo kreeg ik overlaatst het magnetisch oefenboek ‘Ik leer lezen’ van Suske en Wiske. Het viel meteen in de smaak bij de kinderen.

Suske en Wiske hebben twee magnetische oefenboeken. Eentje voor rekenen en eentje voor lezen. Ik werkte al een aantal keren met het oefenboek voor lezen en kan je nu dus wel mijn bevindingen delen.

Het boek bestaat uit afzonderlijke blaadjes waarop telkens een oefening vermeld staat. Bij de ene oefening moeten de kinderen slechts 1 letter leggen, terwijl ze bij andere oefeningen het hele woord moeten leggen of een rijmwoord moeten bedenken. Het is dus heel gevarieerd en daarnaast ook heel kleurrijk vormgegeven. De blaadjes zijn van stevig en glanzend papier gemaakt zodat ze wel tegen een stootje kunnen. Alle letters van het alfabet zijn aanwezig.

Het nadeel is dat lange klanken en tweeklanken niet in hun geheel aanwezig zijn. Kinderen moeten zelf bv. de “eu” samenstellen en voor een kind dat pas begint te lezen is dat niet eenvoudig. Vandaar dat ik die op voorhand aan elkaar ‘kleef’. De letters zijn magneetjes wat het oefenen wel makkelijk maakt.

De oefeningen zijn vaak ook talig (bv. benoemen, zin beoordelen op de semantische correctheid, …). Dit is ten eerste leuk voor de kinderen en heeft als tweede voordeel dat ook het leesinhoudelijk begrip getraind wordt.

Het oefenboek is geschikt voor kinderen die reeds alle letters leerden in de klas. Het oefent op AVI START waarbij de meeste woorden MKM-woorden zijn.

Ik kreeg dit boek ter recensie.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Céline

Ik ben Céline, 21 jaar en logopediste. Op celineschrijft.be verschijnen voornamelijk reviews van beautyproducten en boeken, maar ook een lifestyle artikel komt aan bod!