Recensie | Jongdementie: de beklimming van de berg Alzheimer

Jongdementie is nog maar wenig bekend en vaak praten personen met dit ziektebeeld en hun verwanten niet graag over de ziekte. Toch is het iets om meer onder de aandacht te brengen. Jongdementie duidt op dementie onder de leeftijd van 65 jaar. Het krijgen van deze ziekte op eender welke leeftijd heeft een grote invloed op alle aspecten van de persoon. Vaak ontstaan er participatieproblemen en is er ook gevaar voor isolement. De vriendenkring wordt kleiner en de persoon focust zich te veel op zaken die niet meer lukken. Om deze reden sloegen een aantal professionels de handen in mekaar en gingen ze samen met personen met jongdementie en hun partners een uitdaging aan: een bergtocht in de Nepalese Himalaya.

Het boek beschrijft deze tocht die voor de personen met dementie een hele uitdaging is. Ze moeten het zowel fysiek als mentaal kunnen doorstaan en daarom werden ze op voorhand dan ook uitgebreid onderzocht. Tijdens de tocht is er een groot gebrek aan structuur en dat is zelfs voor de partners zonder deze ziekte niet altijd makkelijk. Zo verklaarden ze dat ze zich op die manier voor eventjes goed konden verplaatsen in waar iemand met dementie dagelijks mee geconfronteerd wordt.

Het boek brengt een hele mooie boodschap naar voren: jongdementie hoeft niet te betekenen dat het hele leven voorbij is. Er moet meer gefocust worden op wat wel nog mogelijk is in het leven. Vooral wanneer de persoon er zelf wil voor gaan, zijn vele zaken nog mogelijk.

Dit boek is zeker een aanrader voor iedereen die op welke manier dan ook in aanraking komt met dementie. Daarnaast bevat het ook een dvd met de documentaire ‘Waar gaan we naartoe?’.

Auteurs: Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en voorzitter van de Vlaamse werkgroep rond jongdementie), Mathieu Vandenbulcke (arts en hoogleraar aan de KU Leuven, gespecialiseerd in ouderen-en neuropsychiatrie) en Rick de Leeuw (zanger, schrijver en dichter die ijvert voor buddywerking rond mensen met jongdementie)

Ik kreeg dit boek ter recensie.

 

(Visited 100 times, 1 visits today)

Céline

Ik ben Céline, 21 jaar en logopediste. Op celineschrijft.be verschijnen voornamelijk reviews van beautyproducten en boeken, maar ook een lifestyle artikel komt aan bod!