Leren met de kaartsets van Uitgeverij Deltas

Uitgeverij Deltas heeft een ruim assortiment aan educatief materiaal waaronder kaartensets rond verschillende leerstof. Zo kan je leren lezen, rekenen en schrijven met een kaartenset. Tijd om dit even na te gaan.

De kaartensets zijn er voor alle leeftijden en ook aan kinderen uit de derde kleuterklas werd gedacht. Zo kunnen zij hun voorbereidende reken-, lees-en schrijfvaardigheden oefenen. Ik review de sets ‘Eerste stappen naar schrijven’ en ‘Oefenen met de klok’.

Eerste stappen naar schrijven

In de derde kleuterklas is het belangrijk dat kinderen de fijne motoriek ontwikkelen die nodig is om te schrijven. Schrijven vergt namelijk een optimale oog-handcoördinatie waarbij verschillende spieren moeten samenwerken. Daarnaast is ook lateralisatie nodig om in het eerste leerjaar te leren schrijven. Dat is niet allemaal niet eenvoudig en daarom is oefening nodig.

Met deze kaartenset leren kinderen motorische schrijfbewegingen maken zoals lusjes, streepjes, … Tevens maken ze kennis met de schrijfwijze van een aantal letters. De kaarten zijn speels en kleurrijk vormgegeven en aantrekkelijk voor kleuters.

Ook voor kinderen met motorische problemen kunnen deze kaarten extra oefening bieden. Hierbij raad ik wel aan om een kopie te nemen van de kaart en het kind met potlood te laten werken. Dit zorgt namelijk voor extra grip en stabiliteit in tegenstelling tot een stift.

Oefenen met de klok

‘Oefenen met de klok’ bestaat in twee versies, namelijk: tot op een kwartier nauwkeurig en tot op een minuut nauwkeurig. De eerst versie is geschikt voor kinderen uit het tweede leerjaar, terwijl de tweede versie bedoeld is voor kinderen uit het derde leerjaar. Uiteraard kunnen ook oudere kinderen die nog moeite hebben met het lezen van de klok met deze kaarten aan de slag.

Het leuke aan de kaartensets is dat er een opbouw in moeilijkheidsgraad aanwezig is. Zo kan je bij de eerste set werken tot op een uur, tot op een halfuur en tot op een kwartier. Bij de tweede set is dat tot op een kwartier, tot op 5 minuten en tot op een minuut. De kaarten sluiten dus perfect aan bij het niveau van het kind.

De werkwijze is als volgt: kinderen lezen het uur en duiden dit aan op de analoge klok. Hou er wel rekening mee dat er soms andere termen gebruikt worden in de klas (over, na, voor, …).

Het enige minpunt vind ik dat de digitale klok niet betrokken wordt bij niveau derde leerjaar.

Ik kreeg deze kaartensets ter review.

(Visited 79 times, 1 visits today)

Céline

Ik ben Céline, 21 jaar en logopediste. Op celineschrijft.be verschijnen voornamelijk reviews van beautyproducten en boeken, maar ook een lifestyle artikel komt aan bod!