Hoe kies je educatieve boekjes voor je kind?

De winkels liggen vol educatieve boekjes voor kinderen. Van kwalitatief goed tot, helaas, iets minder goed. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, lees dan even dit artikel. 

Je wil je kind ook naast schooltijd een beetje aan het werk zetten, maar liefst op een leuke manier met een boekje dat er ook nog eens heel speels uitziet. Ga naar de boekhandel en je ziet rekken vol met allerlei boekjes staan. De meeste zijn niet zo heel duur dus op de prijs kan je meestal niet afgaan. Hoe weet je dan of je een boekje met goede oefeningen in je hand hebt?

Het eerste wat je je moet afvragen is rond welk onderwerp je oefeningen zoekt. Hoofrekenen, getallenkennis, breuken, lezen, spelling, begrijpend lezen, … Je selectie wordt op die manier al een heel stuk ingeperkt. Een tweede stap is de leeftijdscategorie van het boekje raadplegen. Op elk boek moet dit normaal gezien aangegeven staan. Let hier wel op dat dit meestal niet helemaal klopt. Ik zag al heel wat oefenmateriaal waar duidelijk leerstof van een ander leerjaar in verwerkt was.

Vooral bij het aanvankelijk lezen en rekenen zijn bepaalde boekjes uit den boze. Zo is er een verschil tussen leesletters, schrijfletters en drukletters. Kies daarom bij het aanvankelijk lezen of schrijven nooit voor een boekje met drukletters. Let erop dat de letters overeenkomen met deze die ze in de klas leren. Ook wordt de methodiek van de school best gevolgd tot alle letters aangeleerd zijn. Meestal zijn er binnen die methodiek (Ik denk maar aan Veilig Leren Lezen) ook een heleboel extra boekjes verkrijgbaar.

Heeft je kind logopedische ondersteuning nodig dan raad ik aan om dergelijke boekjes niet aan te schaffen zonder het advies van de logopediste. De oefeningen zijn namelijk vaak niet opgebouwd volgens moeilijkheidsgraad, zijn meestal gemengd en niet op niveau van het kind.

(Visited 34 times, 1 visits today)

Céline

Ik ben Céline, 21 jaar en logopediste. Op celineschrijft.be verschijnen voornamelijk reviews van beautyproducten en boeken, maar ook een lifestyle artikel komt aan bod!