Duurzaam wonen en leven

Het wordt steeds belangrijker om duurzaam en milieuvriendelijk te leven in onze samenleving. Steeds meer mensen spannen zich in om de voetprint die ze achterlaten op aarde zo klein mogelijk te maken en nemen daardoor steeds meer maatregelen om duurzaam te leven. Maar hoe leef je duurzaam? 

Kleine stapjes

Duurzamer leven begint klein. Vervang al je lampen door spaarlampen in plaats van de ouderwetse gloeilamp. Spaarlampen zijn wel duurder, maar gaan vaak langer mee en zijn ook nog eens een stuk minder slecht voor onze aarde.

candle-1262008_1920

Erop letten dat je nooit onnodig lampen aan laat staan, helpt natuurlijk ook. Tenzij je bang bent in het donker, doe je dus best alle lampen uit op een plaats waar je op dat moment niet hoeft te zijn.

Geniet van regenwater

Zoals wij maar al te goed weten, valt er in België flink wat regen en hier zijn we vaak niet blij mee.  Deze regen kan je nochtans goed opvangen en hergebruiken. Zo geniet je op een hele andere manier van regenwater! Wist je dat er voor het toilet en de wasmachine standaard drinkwater wordt gebruikt? Dit kan je makkelijk vervangen door gefilterd regenwater, wat veel duurzamer is. Er zijn speciale regenopvangsystemen, maar je kan ook een simpele regenton gebruiken. Gebruik dit water in je huishouden of geef er ‘s zomers de plantjes mee water! Het opdrinken zou ik natuurlijk wel niet doen…

Go recycle

Ongemerkt gooi ik best veel weg. Kleding komt soms snel in de vuilbak terecht wanneer het niet meer past. Toch is het beter om die bijvoorbeeld in een container van de kringloopwinkel te gooien. Anderen zijn er vaak nog wat mee en zo krijgen de spullen een tweede leven.

zip-1268656_1920

Verwen jezelf

Lig jij ook vaak onder een dekentje gezellig op de bank televisie te kijken met de kaarsjes aan? Draai dan de thermostaat een paar graden naar beneden. Dan verbruik je minder energie en onder je dekentje merk je daar niet veel van. Lekker knus!

Daarnaast helpt het ook om je huis goed te isoleren zodat de warmte beter blijft hangen en de verwarming lager kan. Wist je dat 30% van de warmte in huis via het dak verdwijnt? Een degelijke dakisolatie heb je al voor een paar honderd euro en zo hou je de temperatuur in je huis aangenaam!

Geniet van een betere nachtrust

De temperatuur in je hele huis naar beneden halen, is niet aangenaam, maar het kan wel helpen om je slaapkamer te verkoelen. Hierdoor verbruik je niet alleen minder energie, maar het zou zelfs wetenschappelijk bewezen zijn dat je in een koele slaapkamer beter en dieper slaapt. Vind je het alsnog te koud aan je voetjes? Leg dan een heerlijk warme kruik onder je dekbed voor je gaat slapen. Gelukkig komt de zomer er nu aan en is dat voorlopig niet nodig!

IMG_0249_Fotor

Vang het licht op

Een zonnepaneel vangt licht op en doet dit ook op hele bewolkte dagen. De energie kan je dus ook midden in de winter gebruiken! Zonnepanelen zijn wel een flinke investering en niet voor iedereen haalbaar. Maar als het financieel haalbaar is voor je, dan is het misschien wel een tip om er wat informatie over in te winnen.

Kortom: er zijn veel grote en kleine dingen die je kan doen om duurzamer te leven en je voetprint op aarde te verkleinen. Alle kleine beetjes helpen, al is het maar iets korter douchen of je lichten uit doen als je niet in de kamer bent.

Heb jij nog een leuke tip? 

Dit artikel kwam tot stand door middel van een samenwerking.

Schermafbeelding 2016-01-03 om 19_Fotor

 

(Visited 63 times, 1 visits today)

Céline

Ik ben Céline, 21 jaar en logopediste. Op celineschrijft.be verschijnen voornamelijk reviews van beautyproducten en boeken, maar ook een lifestyle artikel komt aan bod!