Interview | Belinda Aebi | Auteur van o.a. Nepvlees

Afbeelding 3

Een tijdje geleden konden jullie de recensie lezen van de thriller Nepvlees. Het boek bleef me bij en had me, zeker ook als dierenvriend, erg geraakt. Ik mocht de auteur Belinda Aebi een paar vragen stellen. Hieronder kunnen jullie het interview met deze Belgische thrillerauteur lezen.

U hebt in totaal al zes thrillers geschreven. Nepvlees is de eerste thriller die rond het dierenleed draait. Hoe bent u bij dit onderwerp gekomen? 

Belinda Aebi: “De eerste prikkel om iets over dierenleed te gaan schrijven, was toen ik enkele jaren geleden in een Japans restaurant een levende kreeft op de bakplaat geserveerd kreeg.
Ze werd levend geroosterd en in 2 gekliefd terwijl haar kleine zwarte oogjes en voelsprieten alle kanten opgingen; tot ze mij bleef aankijken. Ze vroeg me om hulp. Het tweede wat me ertoe heeft aangezet is het bekijken van een filmpje van hoe foie gras gemaakt wordt. Onvoorstelbaar gruwelijk.”

Monique is het type vrouw dat ik niet graag zou ontmoeten. Ze heeft, zeg maar, 2 gezichten, is heel erg bezorgd om dieren, maar kan wel het leed van mensen aanzien. Hoe bent u op zo’n veelzijdig personage gekomen?

Belinda Aebi: “Ze is uitgegroeid tot een moordenares tijdens het schrijven aan het boek; ze is door de jaren heen, tijdens dewelke ze ten strijde trok tegen dierenleed, zodanig gefrustreerd, dat ze hetzelfde leed aan de mensen wilde aandoen; haar meldingen van mishandelingen werden door de overheid steeds genegeerd of onvoldoende aangepakt. Op een moment slaan bij haar de stoppen door en verliest ze de trappers.”

Het boek is uiteraard fictie, maar ik had hier en daar het gevoel dat er wat van de echte wereld in verwerkt zat. De minister van Dierenwelzijn kwam er o.a. in voor. Hebt u veel research voor dit boek moeten verrichten en daarmee ook beslist om er wat werkelijkheid in te verwerken?

Belinda Aebi: “De meeste info heb ik gekregen van een lid van de BSPCA, de vzw die ook echt bij de naam genoemd wordt in mijn boek. Ze willen dat hun naam bij het grote publiek bekend wordt want wat zij doen is allemaal op basis van vrijwilligerswerk. De mails in mijn boek zijn echte, bestaande mails van mensen die opgelicht zijn door malafide fokkers. Alleen heb ik de vorm en de namen gewijzigd, uiteraard. Ik wilde dat het voor de lezer echt aanvoelde, dat die dingen rondom ons gebeuren.”

U wil met uw boek duidelijk naar voren brengen hoe het met de dieren is gesteld. Gelukkig is het de dag van vandaag geen geheim meer wat vele dieren allemaal moeten doorstaan. Minder goed is dat we hier nog steeds voor een stuk machteloos tegenover staan. Was het uw doel om met dit boek nog meer ogen te openen?

Belinda Aebi: “Absoluut. Dat beoog ik met elk boek. Even shockeren. Even porren. Ik probeer de thrillerliefhebber een spannend boek te bezorgen dat ook nog eens een echt actueel thema als rode draad heeft. Ik vind het een compliment als mensen achteraf zeggen dat mijn verhaal blijven hangen is.”

Wat Monique doet is uiteraard niet goed te spreken, maar toch heeft ze die gevoelige kant. Wat vindt u zelf van dat personage?

Belinda Aebi: “Ze heeft ook nog eens pech in haar privé leven; haar geliefde is erg ziek en bezwijkt op het einde aan de gekke koeienziekte; Monique is in feite een warme vrouw, ze verzorgt haar man en haar hond als geen ander, ze gaat wandelen met andere honden, ze knutselt een rolwagentje in elkaar voor haar hond wanneer die ziek wordt. Maar het wordt haar allemaal teveel. Ze wil wraak nemen op mensen die dieren doen lijden en folteren, door hen hetzelfde aan te doen. Ik heb al reacties gehad van lezers die zeggen dat ze het een ruw boek vonden, maar ze wilden allemaal doorlezen, ze konden het niet weg leggen. Ik kreeg ook de reactie dat ze stom stonden van wat er allemaal met dieren gesjoemeld wordt. Kijk maar eens op youtube en tik eens in: levende dieren eten; je gelooft niet wat je ziet.”

Alvast heel erg bedankt, Belinda!

image

Heb jij Nepvlees al gelezen?

 

(Visited 152 times, 2 visits today)

Céline

Ik ben Céline, 21 jaar en logopediste. Op celineschrijft.be verschijnen voornamelijk reviews van beautyproducten en boeken, maar ook een lifestyle artikel komt aan bod!